tirsdag 30. september 2008

Money doesn´t talk!

When all the trees have been cut down,

when all the animals have been hunted,

when all the waters are polluted,

when all the air is unsafe to breathe,

only then will you discover you cannot eat money.

 

Cree Prophecy

 

 

Penger er ikke det viktigste i livet, men det er ikke så langt unna behovet vårt for kjærlighet og oksygen. Penger er ”limet” som binder mer enn seks milliarder mennesker sammen i et nettverk som gjør det mulig å oppfylle drømmer. Mange av disse drømmen er nå i ferd med å smuldre opp ettersom finanskrisen bres utover kloden. Politikere og økonomer står i villrede, og forsøker så godt de kan å lappe sammen det skadeskutte systemet. Redningen skal komme ved å pumpe inn syv hundre milliarder inn i systemet for å sikre likviditet.  Som en heroinist forsøker systemet å gjøre det bedre for seg selv ved å gjøre akkurat det som fikk systemet inn i problemet til og begynne med.

Bakgrunnen for dagen finanskrise kan spores helt tilbake til middelalderen. Gullsmedene hadde på den tiden hadde utviklet spesielle oppbevaringsbokser som var godt beskyttet mot tyveri. Dermed ble det vanlig praksis at man deponerte gullmynter hos gullsmeden som utstedet et bevis på at vedkommende hadde deponert en bestemt mengde gull. Med tid og stunder fant man ut at det var upraktisk å flytte rundt på gullet hver gang man skulle betale noe. Etter hvert ble det vanlig å bruke kvitteringen fra gullsmeden som betaling.Til å begynne med var kviteringen skrevet ut til en bestem person men etter hvert begynte gullsmeden å skrive ut kviteringer på generelt grunnlag. Det vil si de skrev på kviteringen at hvem som helst som møtte opp med den ville få utlevert den mengden som var definert på kviteringen.  Etter hvert som folk begynte å stole på at smeden alltid utbetalte gull mot en kvittering, ble papiret praktisk talt god som gull. Dette steget representerer en milepæl i finanshistorien og begynnelsen på dagens finanskrise fordi nå kunne man bokstavelig talt trylle frem penger.

Gullsmedene fant raskt ut at ikke alle tok ut gullbeholdningene sine samtidig. Det innebar at de kunne låne ut mer penger enn de hadde dekning for. Denne foretningsideen er så genial at det tok ikke lang tid før de første bankene oppstod. I motsetning til tryllekunstneren så er hemmeligheten på trikset til banken tilgjengelig for alle. De foregår på følgende måte: La oss si at du setter inn 1000 kr på din konto. Det fører til at banken kan bruke omtrent 900 av de til å låne ut til en ny kunde. (Bankene er pålagt av sentralbanken å beholde en hvis prosentandel for sikkerhet). Kunden som låner penger kjøper seg et par nye joggesko. Etter dagens omsetning setter butikken inn de 900 kronene de tjente på sko salget i en nattsafe. Banksystemet inneholder nå 1900 og kan låne ut ytterligere 810 kroner ved å bruke innskuddet på 900 som sikkerhet og slik fortsetter prosessen. På denne måten er banksystemet i stand til å forvandle 1000 kroner om til omlag 9000 kroner på null komma niks.

Tidligere når man skulle øke mengden av penger i samfunnet måtte man grave i jorda og finne mer gull. Dagens system er konstruert slik at penger skapes ut av gjeld. Prinsippet innebærer at banker har et incentiv til å skape så mye gjeld i samfunnet som overhodet mulig.  Jo mer gjeld som stiftes, jo mer penger kommer i omløp og dermed får vi økonomisk vekst. I motsetning til gull er ikke de vanskelige å finne ettersom det andre aspektet ved dagens system er at det krever at penger finnes i begrensede mengder. Kun hvis det er sjeldent nok kan penger benyttes som byttemiddel. Dagens gjeldsbaserte økonomiske system hviler derfor på to prinsipper som holder samfunnshjulene i gang.


1. Vi må hele tiden øke forbruket ved å stifte mer gjeld slik at systemet holdes i gang. Dersom det ikke kontinuerlig skapes ny gjeld krymper økonomien.

2. Alle kan ikke ha nok tilgang på penger. Det må finnes en knapphet i systemet.

Ettersom gjeld er så viktig for et lands økonomi, er det verdt å se nærmere på hvilken rolle det spiller i verdensøkonomien. En helt sentral komponent etter andre verdenskrig er dollarens posisjon som verdens valuta. Den spiller faktisk en så stor rolle at man kan kalle det globale pengesystemet for et dollar basert pengesystem. Viktige råvarer som gull og olje prises begge i dollar. I tillegg har alle verdens sentral banker en hvis reserve av dollar ettersom den er verdens viktigste valuta. Det betyr at det alltid finnes en global etterspørsel etter dollar som ikke henger sammen med salg av varer og tjenester. USA trenger derfor ikke å selge noe for å kunne kjøpe varer fra utlandet. De kan bare trykke opp mer dollar sedler. Denne privilegerte situasjonen har selvsagt ikke gått upåaktet hen og USA har derfor også hatt store underskudd på sine budsjetter de siste 30 årene. Nobelpris vinner i økonomi Joseph Stiglitz sier at dette er en fundamental feil med det nåværende økonomiske systemet hvor man benytter en valutta som brukes som global reserve. I dag skylder USA mer enn 12 tusen millarder dollar til andre lands sentralbanker og gjelden vokser med mer enn 180 milliarder dollar i måneden. Denne utviklingen har gjort amerikanere i stand til å leve i en langt høyere materiell rikdom enn de ellers ville gjort. Dette har blitt finansiert ved av resten av verden har vært villig til å ta i mot dollar.

Dette gjøres selvfølgelig ikke av snillhet. Amerikanernes appetitt på forbruksvarer representerer et enormt eksport marked. Den amerikanske økonomien utgjør om lag 1/3 av hele verdens bruttonasjonalprodukt, så resten av verden har all interesse av at den amerikanske økonomien går så det suser. Ettersom gjeld er penger, har alle en økonomisk interesse av det finnes så mye gjeld i verden som mulig. Det betyr at hvis land med store handelsoverskudd mot USA som Kina, Japan og Saudiarabia ikke lenger sier seg villig til å låne USA penger, så vil verdensøkonomien kollapse.


Dagens økonomiske system er konstruert med tanke på å utvinne naturresurser i stadig større mengder og i raskere tempo. Den store taperen i dagens finanssystem er derfor naturen som ikke klarer å holde tritt med bankvesenets fenomenale produktivitet. Jo mer gjeld, jo mer penger finnes det i omløp. Det øker kjøpekraften og dermed forbrukes det mer av begrensede naturressurser. Dette er skremmende fordi elementær fysikk og sunn fornuft forteller oss at det er umulig å ha kontinuerlig vekst med et begrenset ressurs grunnlag og en voksende befolkning. I boken ”The growth Illusion” skriver Kenneth Boulding at den som tror på ubegrenset vekst på en planet med begrensede ressurser er enten splitter pine gal eller en økonom. Når man tar dette innover seg er det merkelig at så få har tatt til ordet for å forsøke å begrense skadene av hvordan det økonomiske systemet fungerer. Hovedgrunnen er nok at ingen ønsker å være den som ødelegger ”festen”. Det finnes knapt en eneste politiker eller bedriftsleder på denne planeten som hadde turt å sagt at de ønsket å begrense den økonomiske veksten. Politikeren hadde nok ikke blitt gjenvalgt og bedriftslederen hadde mest sannsynlig fått sparken. De fleste av oss er nemlig ikke særlig villig til å fire på vår mulighet til å dra på ferie, kjøpe ny flatskjerm eller bil.

Det skremmende ved dagens situasjon er at vårt økonomiske system bryter sammen hvis denne prosessen ikke fortsetter. Uten stiftelse av ny gjeld til å drive den økonomiske veksten får vi nedgangstider som i verste fall kan føre til en økonomisk depresjon. Det bør være derfor ganske åpenbart at dagens system på ingen måte er bærekraftig verken sett med økonomiske øyne eller ut fra et økologisk perspektiv. Det legger opp til utarming av naturresursene og fører til økte forskjeller mellom fattig og rik. Begge deler er en sikker vei mot konflikter, masseutryddelse av arter og en kollaps av sivilisasjonen slik vi kjenner den.

 

12 kommentarer:

Fredrik sa...

Hvorfor skal man bry seg om naturen? Det er jo menneskene som er det viktige. Om en art eller to dør har det ingenting å si om man redder en landsby i Afrika (eller Europa for den saks skyld). Menneskehensyn skal alltid gå foran miljøhensyn, og det er til menneskets beste om velstanden øker.

Ulrik sa...

Vi må bry oss om naturen fordi vi lever i den og ikke over, under eller ved siden av. Dersom vi ikke ikke tar hensyn til naturen så tar vi rett og slett ikke hensyn til oss selv.
I 1987 slo Brundtland rapporten fast at dersom man ikke lykkes med å bevare miljøet vil det hemme all annen utvikling. Miljø og økonomisk utvikling er ikke separate utfordringer men henger sammen i et komplekst system med en rekke tilbakekoblingseffekter. Både økonomi og økologi må derfor være integrert i alle politiske beslutningsprosesser. Ikke bare for å beskytte miljøet, men også for å fremme utvikling slik at vi alle kan leve bedre.

paul sa...

Jeg er veldig glad for å fortelle deg om dette
Jeg fikk lån på 20.000 $ på 2% fra cloudloancenter@gmail.com
Hvis du er dårlig og du trenger presserende lån, ta kontakt med Mr Cloud
Han er god i å gi ut lån og hjelpe andre.
kontakt cloudloancenter@gmail.com

Unknown sa...

Hilsen til deg.

Vi tilbyr sikret og usikret lån til meget lav rente på% 3 Vi tilbyr Personlig lån, Gjeldskonsolideringslån, Venture Capital, Business Loan, Utdannelseslån, Hjemslån eller "Lån uansett! Har du dårlig kreditt? fortsatt gjelder. Hvis ja Kontakt oss via e-post: super.hmloan@yandex.com !!!

Med vennlig hilsen,
Rogers Smith

Unknown sa...

Hei, jeg er Paul Moritz, legitim og pålitelig lånegiver. Jeg gir ut lån på klare og forståelige vilkår og betingelser med 3% rente. Jeg gir ut virksomheten lån, personlige lån, student lån, bil lån og lån til å betale av regninger. Hvis du trenger et lån, må du kontakte meg direkte umiddelbart nå på: paulhelpfund@yahoo.com

Gud velsigne deg.

hilsen,

Hr. Paul Moritz
E-post: paulhelpfund@yahoo.com
Whatsapp: +91 733 787 3110

Dr Purva Pius sa...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you

Anonym sa...

Le_Meridian Funding Service gikk utover kravene sine for å hjelpe meg med lånet mitt som jeg brukte utvide apotekvirksomheten. De var vennlige, profesjonelle og absolutte perler å jobbe med. Jeg vil anbefale alle som leter etter lån å kontakte. E-post..lfdsloans@lemeridianfds.com Eller lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... + 19893943740.

ILLUMINATI TEMPLE sa...

VI inviterer dig til at blive medlem af det store illustre hus, der skal være rig, berømt og opnå dine drømme og mål i livet.



Illuminati er en eliteorganisation af forretningsmyndigheder, innovatører, kunstnere og andre indflydelsesrige medlemmer af denne planet. Vores koalition forener påvirkninger fra al politisk, religiøs og geografisk baggrund for at fremme velstanden for den menneskelige art som helhed.

Ønsker du at være en stor og en berømt

Fodboldspiller, tennisspiller, basketballer, e.t.c

Kunstnere, skuespiller, borg, en producent eller en præst e.t.c

Politiker, landmand, forretningsmand / kvinde. etc.

Eller hvis du vil etablere en stor virksomhed / virksomhed, eller du vil helbrede din sygdom og bringe dine kærlighedsinteresser tilbage.

Hvis du er interesseret i noget af dette eller mere, kontakt GRAND MASTER på whatsapp +15672057060 eller illuminatiteemple@gmail.com eller klik på linket https://chat.whatsapp.com/BjeItSnGY4LHmcp6EM4sLa


TAK

Clinton sa...

Er du i finanskrisen, leter du etter penger til å starte din egen virksomhet eller betale regninger ?, Vi er alle typer lån til lav rente på 2%. Søk nå via e-post til: (TRUSTLOAN88@GMAIL.COM) eller WhatsApp Us på +1 443 281 3404

KENEDY sa...

HASTE LÅNETILBUD
Skap din virksomhet og din formue med oss tjenester
lånebevilgning fra $ 5.000 til $ 1.750.000. Vi tilbyr dette
lån for å tillate alle som er i en økonomisk situasjon
vanskelig og de som ønsker å opprette sin egen virksomhet for å ha et lykkelig liv. Lån mellom enkeltpersoner eksisterer, så ikke kast bort tiden din.
send oss en e-post via: georgewilliamsloanfirm333@gmail.com for å komme i gang..

INVESTMENT sa...

Jeg anbefaler en verifisert og pålitelig forhandler for
de som bruker de ekstra pengene i uken dette nye året
du ønsker å tjene kryptovaluta. Med en investering fra BITCOIN eller USDT
for $200 kan du bruke Bitcoin eller USDT for $2500
Tjen i lommeboken på 24 timer

Uttak behandles umiddelbart ved forfall

100% ekte og lovlig

Kontakt Crypto Mentor for å komme i gang

Hva skjer; +351920285542
Kontakt e-post: williamslogan.436@gmail.com

LOAN OFFER sa...

Hei herr/fru
Vi tilbyr lån fra: 10 000 til 9 500 000 € med en rente på 2%.
Du vet at det er forbudt å låne penger.
Du må få et lån, ta hensyn til områdene der vi kan.
Å hjelpe deg:
* Økonomisk
* Bedriftslån
* Boliglån
* Investeringslån
* Billån
* Gjeldskonsolidering
* Kredittgrense
* Andre boliglån
* Tilbakekjøp av kreditt
* Personlige lån
*Studielån
Du leter etter et prosjekt og trenger finansiering, du trenger penger til å betale regningene dine, penger til å investere i næringslivet.
kontakt oss på e-post [ georgewilliamsloanfirm333@gmail.com ]